Tipy aktuálně – PR články

Magazín novinek, tipů a článků

foto Lenka Šeborová

Japonské javory – moderní dřeviny do každé zahrady

Japonské javory (Acer palmatum) patří k nejkrásnějším zahradním dřevinám, které mají krásné listy rozmanitých tvarů a barev. Díky nim bude Vaše zahrada působit rozdílně na jaře, v létě, na podzim i v zimě.  V sortimentu specializovaných zahradnictví najdeme nepřeberné množství kultivarů.  Protože javory patří mezi módní dřeviny, šlechtitelé v Japonsku, USA a Kanadě chrlí stále nové variety, které si můžeme koupit na zahradu.

foto Lenka Šeborová

foto Lenka Šeborová

Japonské javory nejsou vysoce vzrostlé stromy, ale jsou to keře a dřeviny určené zvláště i pro bonsajovou tvorbu.  Jsou vhodné do specializovaných japonských zahrad ale i k jezírkům, do skalek a pro realizace zahrady všech rodinných domů. Jejich zvláštností, které si všichni cení je, že listy mají na podzim různé barvy – od tmavě červené přes zemité odstíny žluté až po zlatohnědé odstíny. Toto nápadité zbarvení Vám pak krásně doplní vzhled zahrady. Mezi poslední novinky na trhu patří kultivary, které mají v rámci jednoho listu dvě různé barvy nebo jejich odstíny.

Javory nejsou náročné na pěstování, vyžadují jen pravidelnou zálivku a mírně kyselé ph. Nedělá jim ovšem dobře ostré polední slunce. Proto je dobré zajistit stín, zvláště mladé sazenice je nutné přistínit zástěnou. V místě výsadby je vhodná vyšší vzdušná vlhkost, často jsou javory osazovány v blízkosti vodních ploch, kde se jim dobře daří. Pozor ale na kapky vody, které v kombinaci slunečních paprsků mohli listy javoru popálit.

Javory vysazujeme po opadu listů. Nakupujte sazenice výhodně v zahradnictvích, v bazaru či v obdchodním domě, ale  až v době kdy je budete moci zasadit. Zbytečně by Vám doma zasychaly. Investujte do kvalitní výsadby a to ve správný čas.  Je to v době od poloviny října do listopadu. Můžeme využít předpřipravených sazenic v zahradnictvích nebo si dřeviny rozmnožit i sami. K rozmnožování můžeme použít starou a jednoduchou techniku nazývanou hřížení. Při hřížení část větve přichytíme k půdě a přihrneme zeminou. V části pod zeminou se vytvoří kořeny. Poté rostlinu oddělíme od větve a vyryjeme.

Mezi nejvážnější choroby javorů patří Verticillium. Jedná se o houbovou chorobu, která způsobuje zasychání celých větví. Větve zčernají a uschnou. Je potřeba okamžitě odříznout poškozené větve i s částí zdravého dřeva. Nůžky nebo pila musí být při řezu čisté, javory nemají rádi zásah do dřeva a tak by mohl řez špinavým nářadím daleko víc uškodit nežli pomoci. Někdo doporučuje přihnojení dusíkatým hnojivem pro pomoc při obnově vzhledu.
Níže nabízíme rozdělení variant javorů podle velikosti. Toto rozdělení je orientační a bude záležet na každém tvůrci zahrady, jakou má představivost a dovede odhadnout, jak bude zahrada vypadat za několik let. Pokud se vám japonský javor líbí, ale nevíte přesně jak jej zakomponovat do své zahrady. Využijte odborné pomoci od profesionální firmy na údržbu zeleně a zahrad.

Rozdělení variant javorů:

Trpasličí javory
Jsou určeny především pro sběratele, mají malinké listy a kulovitou korunu, při zahradních výsadbách se díky malému vzrůstu někdy nepodaří dosáhnout požadovaného efektu a stromek v sousedství jiných stromů popřípadě kamenů tolik nevynikne.

Malé javory
Hodí se do dnešního chápání a možností malých zahrad, kde na malém prostoru můžete vysadit několik těchto různě barevných stromů a docílit požadovaný efekt. Stromky jsou ve velikostech okolo 70 cm. Koruna bývá kulovitá a kompaktní.

Středně velké javory
Jsou odolné stromy s jedním nebo více kmeny, dají se sázet jako samostatné stromy tzv. solitéry. Můžeme je pěstovat i v květináčích například na terasách domů.

Javory stromového vzrůstu
Používají se jako samostatné dominantní stromy, kombinují se s jinými dřevinami popř. kameny.

Rubrika: Bydlení

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

*

WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera