Tipy aktuálně – PR články

Magazín novinek, tipů a článků

renovace

Renovaci starého nábytku zvládnete i sami

stolekKdyž zařizujete chalupu, chatu nebo si jen chcete pořídit originální kus nábytku do bytu nebo na terasu a nechcete investovat velké peníze, můžete se pustit i do renovace starého nábytku. Pod vašima rukama tak vznikne doplněk, který vašemu domovu dodá jedinečnou atmosféru a zútulní ho. Nejen doma dělá parádu. Dokonce se s krásně restaurovaným nábytkem či jen doplňky můžeme setkávat i ve fotografických ateliérech. Kde jsou často fotografy využity jako dekorace pro jedinečné fotografie.

Kus nábytku, který patřil vašim prarodičům a podle vzhledu má možná odslouženo, mnohdy skrývá mnoho příběhů a vzpomínek, které je škoda zahodit. Proto ho zachraňte, určitě se vám odvděčí. Starý nábytek můžete skvěle použít třeba na chalupě. Jakmile ho doplníte džbánky, hrnky a dalšími dekoracemi, které seženete v bazarech a na trzích, vytvoříte útulný prostor, kde na každého dýchne klidná a milá atmosféra. Velmi zajímavě budou působit i jednotlivé kusy na terasách nebo v zimních zahradách. V tomto případě se může jednat o starý stolek, židli, šicí stroj, které použijete jako odkládací stolek nebo stolek na květiny a vykouzlíte tak originální zákoutí, které bude lákat k odpočinku a posezení.

Pokud se tedy rozhodnete starý nábytek využít, je nejprve třeba ho zrenovovat. Zkontrolujte jeho stav a podle stupně poškození zvažte, zda se do renovace pustíte sami nebo ji necháte na odbornících. V případě, že máte rádi řemeslné práce a renovace zvládnete, máme pro vás několik rad, novinek, které by vám mohli pomoci.

Houby a červotoči

Nejprve je potřeba zjistit, jestli nábytek není nakažen dřevokazným hmyzem. Toho se můžete zbavit buď chemickými prostředky, nebo nábytek odvézt do konzervační ozařovací komory, kde ho pomocí gama záření zbaví hmyzu opravdu dokonale (jedna taková je například ve Středočeském muzeu v Roztokách – ozáření stolu vás vyjde na 500 – 1500,- Kč).

Lak

Jako první se při práci zaměřte na nátěr. Pokud není poškozen, je možné ho pouze oživit sodným louhem, který na povrch nanesete tupováním. Pokud je lak poškozen, musíte ho odstranit. To můžete udělat několika způsoby: broušením, horkovzdušnou pistolí, kartáčováním nebo pomocí chemických odstraňovačů starých nátěrů (dají se pořídit kolem 250,-Kč). Odstraňovače jsou účinné na mnoho druhů nátěrů. Jedná se o směs organických rozpouštědel – ty naruší barvu, kterou snadno odstraníme stěrkou.

Praskliny a díry

Dále je třeba opravit drobné praskliny a nedokonalosti. Při obnově myslete na to, abyste zachovali původní styl nábytku – pracujte citlivě a na opravy nepoužívejte nové dřevo. Do praskliny buď můžete vlepit dýhu nebo ji opravit metodou špánování – ze stejného dřeva si vyrobíte špánu, neboli třísku a tu vlepíte pomocí disperzního lepidla do spáry. Často se používá například disperzní lepidlo Dispercoll, které je vodovzdorné a rychle zasychá – koupíte ho z a85,- za 500g. Vypadlé suky můžete vyplnit tmelem. Tmely vám pomohou i při zpevňování povrchu – na to se používají disperzní tmely – například Soudal, který si můžete vybrat v mnoha barvách podle typu dřeva. A nakonec lakování – pokud chcete zachovat přirozený vzhled dřeva, použijte lazuru, transparentní nebo tónovanou do barvy dřeva – vhodné jsou například lazury Sikkens Cetol, které pořídíte za 410,- Kč za 1 litr. Jestliže chcete zvýraznit strukturu dřeva, natřete nábytek mořidlem – po natření a zaschnutí je třeba celou plochu vykartáčovat a potom natřít bezbarvým lakem. Mořidla od firmy Druchema jsou k dostání v mnoha odstínech a zasychají čtyři hodiny, k dostání jsou za 77,- Kč za 500ml.

Pokud nábytek úspěšně zrenovujete, je třeba s ním i nadále dobře zacházet. Starému nábytku nejlépe svědčí vlhkost mezi 50% – 65% a ošetřování pouze suchým hadříkem nebo prachovkou. Přejeme mnoho trpělivosti a zručnosti, díky nimž se vám jistě podaří vytvořit kus nábytku, který vám bude dělat společnost dlouhou dobu a originálně doplní váš domov.

Rubrika: Bydlení
Štítek: bazar, nábytek, opravy

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

*

WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera