Tipy aktuálně – PR články

Magazín novinek, tipů a článků

Tipy aktuálně – PR články - Magazín novinek, tipů  a článků

Moderní radiátory: High-tech teplo se stylem

Blíží se topná sezona a ať už bydlíte v domě nebo v paneláku, jistě při dnešních cenách elektřiny a plynu přemýšlíte, jak co nejvíce ušetřit. Ale i přesto je málokdo z nás ochoten obětovat teplo a pohodu vytopeného domu.

Zejména v koupelnách mají stále své využití elektrické radiátory ve formě různých žebříků, které se dobře hodí k sušení ručníků a dopřávají nám příjemné teplo ke koupání. Z této kategorie je stále nejpoužívanější radiátor ELVL BKL.EL z bílých ocelových trubek v různých rozměrech. Jeho cena se pohybuje kolem 4000,- Kč. Ale v současnosti již není nutné narušovat design koupelny nebo kterékoli jiné místnosti pouze bílým radiátorem. Výrobci nabízejí mnoho možností, tvarů i vzhledů, které přesně zapadnou do našeho interiéru. Například český výrobce Bitherm produkuje opravdu originální radiátory, které vedle funkční úlohy plní i tu estetickou. Jejich radiátory jsou vyráběny z hliníkových lamel, jež je možné tvarovat a ohýbat, takže mohou dokonale splynout s interiérem koupelny – najdete zde obloukové nebo rohové radiátory v mnoha barvách a vzorech.  Protože se topná tělesa této firmy vyrábějí z mědi a hliníku, jsou vhodná i do více zatížených prostor, jako jsou třeba bazény. Velmi oblíbené jsou například sálavé topné panely z keramických kachlů, které se dodávají s různými doplňky – jistě využijete třeba háčky na ručníky.

Ale abychom nemluvili pouze o designu, je třeba zmínit i výhody a nevýhody elektrických radiátorů, přímotopů a infratopení (sálavých panelů). U koupelnových radiátorů můžete zvolit buď variantu pouze na elektřinu, nebo kombinovanou. V druhém případě můžete radiátor v topné sezóně napojit na topný systém ve vašem domě a mimo ni si můžete přitápět zapojením radiátoru do zásuvky. U přímotopů je výhodou nízká pořizovací cena, snadná montáž a vysoký výkon. Spousta lidí si však stěžuje na to, že přímotopy poskytují studené teplo, které vzniká nízkou tepelnou setrvačností – přímotop rychle vychladne. Navíc přímotopy víří a přepalují prach v místnostech – proto se často používají v nebytových prostorech, kde je potřeba pouze temperovat. Sálavé panely se v současné době vyrábějí v podobě úzkých nástěnných panelů, které jsou k dostání v mnoha designech – mohou vypadat jako obraz nebo třeba zrcadlo. Mají vysokou tepelnou setrvačnost a nepřepalují vzdušný prach. Jsou vhodné do nízkoenergetických a pasivních domů.

A abyste na elektřině ušetřili, kromě oprav domu, co nejvíce, je vhodné pořídit k radiátoru programovatelné vytápění.  Vybrat můžete třeba termostat TZ63 s časovačem. Jedná se o zásuvkový termostat, který podle naprogramované teploty spíná připojený spotřebič a je určen pro přímotopy a koupelnové radiátory. Můžete si s ním tedy nastavit třeba to, že bude koupelna vyhřátá v době, kdy se chystáte koupat děti nebo si chcete dát příjemnou koupel. Podlehnout však můžete i nejnovějším technologiím a nainstalovat si termostat na dálkové ovládání přes mobil nebo počítač. Tyto systémy pořídíte do 5000,- a umožní vám buď prostřednictvím SMS, prozvonění nebo přes aplikace v chytrém telefonu zapnout topení nebo změnit nastavení teploty v místnosti. Doporučován je třeba systém od firmy Siemens za 4840,-Kč. Skládá se z prostorového PID regulátoru s jednoduchou obsluhou – na podsvíceném displeji s velkými symboly se budete snadno orientovat a výhodou je i textový řádek v češtině. Druhu částí je telefonní terminál pro dálkové ovládání s integrovanou anténou, který si nastavíte pomocí počítače a dále ho můžete řídit přes internet nebo prostřednictvím SMS.

Rubrika: Bydlení

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

*

WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera