Tipy aktuálně – PR články

Magazín novinek, tipů a článků

437379_origami_zhuravlik_1680x1050_(www.GdeFon.ru)

Origami ubrousky – Ozdobte stůl a pobavte své přátele

Pořádáte večírek pro svou rodinu a známé? A chcete je překvapit originální výzdobou slavnostní tabule a ještě je pobavit? Zkuste připravit origami ubrousky.

Co je origami

Každý z vás se s origami skládankami určitě setkal. Ale možná o tom ani nevíte. Vždyť i vlaštovka, Večerníčkova čepice nebo hra nebe – peklo – ráj je vlastně výtvor z papíru, který jste určitě někdy technikou origami vyrobili. Jedná se tedy o skládání papíru bez použití lepidla, díky němuž vznikají různé motivy. Protože origami vzniklo v Japonsku, jedná se většinou o výjevy ze světa zvířat a rostlin.

Origami je jedinečné i v tom, že perfektně procvičuje jemnou motoriku, paměť a rozumové schopnosti – je tedy vhodné pro seniory i děti. Stačí se do toho pustit a nebát se neúspěchu. Na internetu lehce najdete mnoho návodů od těch nejjednodušších po ty složité.

A z čeho skládat? Na začátku vám bude stačit novinový papír, na kterém se dobře procvičíte. Až se z vás stanou zkušení tvůrci, můžete používat originální papír na origami – má většinou rozměry 15×15 cm a je buď bílý, nebo z jedné strany barevný. Tyto papíry nakoupíte ve většině obchodů pro kreativní tvoření. Složené tvary je možné různě dokreslovat.

Odkud pochází origami

Origami je starodávná technika skládání papíru pocházející z Japonska. Její historie se traduje již od 9. století našeho letopočtu. Původně bylo slovo origami používáno pro označení úředního dokumentu, který byl složen jasně daným způsobem. Až později se začalo toto slovo používat pro papírové řetězy, které sloužily k ochraně šintoistických svatyní. Tvoření různých výjevů bylo i součástí náboženských obřadů. Skládání pro zábavu se nejdříve označovalo jako orikata nebo orisue, postupem času – jak se umění rozšiřovalo do celého světa- se vžil název origami. Nelze však jasně říct, že se jedná o čistě japonskou techniku. Například ve Španělsku vám každý řekne, že origami nezná, ale že miluje techniku papiroflexia – skládání papíru pocházející právě z jeho země.

V Japonsku obliba origami stále roste a již děti v mateřských školách se jím zabývají. Jedním z největších důkazů je i pomník obětem atomového útoku na Hirošimu – Děvčátko skládající jeřába. Ztvárňuje desetileté děvčátko Sadako, které po výbuchu onemocnělo leukémií. Chtěla se postavit svému osudu a pustila se do skládání 1000 papírových jeřábů. Jeřáb – ozizuru – je v Japonsku symbolem dlouhého života. Holčička bohužel nestihla své dílo dokončit, ale její odhodlání je stále symbolem boje proti válce a násilí.

Typy origami

Origami pracuje pouze s několika málo základními postupy, ale díky jejich propojování je možné složit nepřeberné množství tvarů. Základními typy origami jsou:

Pohyblivé skládanky – například skákající žabka nebe již zmiňovaná hra nebe – peklo – ráj

Modulární skládanky – které se vytvoří zasunutím jednotlivých dílů do sebe. Jsou většinou velmi zdobné. Nejznámější z nich jsou úchvatné květinové koule – kusudama.

Mokré skládanky – jedná se o složité modely, které zvládnou opravdoví mistři a je potřeba je skládat z navlhčeného papíru, který se lépe ohýbá.

Origami ubrousky

Ať už chystáte svatební tabuli nebo jen večeři pro svou rodinu, určitě chcete, aby byli nadšeni z originálně prostřeného stolu. A ubrousek přeložený napůl nikoho neokouzlí. Proto zkuste vyrobit origami ubrousky. Všichni určitě znáte labuť, kterou lehce složíte i z klasického ubrousku. Pokud si ale nevěříte, můžete koupit například ubrousky Airlaid Origami, ze kterých složíte nádherný lotosový květ. Jeden ubrousek vás vyjde na 9,- Kč. A když budete chtít své hosty i pobavit, zkuste koupit origami ubrousky, ze kterých je možné poskládat čtyři různé tvary (labuť, košili, botu a loďku). Každý ubrousek je opatřen návodem a obrázkem hotového výrobku. Vyzvěte stolovníky ke skládání a lehce tak vyplníte dobu, kdy budou čekat na dezert, a vy získáte čas k vytvoření nezapomenutelné pochoutky. Tyto ubrousky pořídíte za 79,-Kč.

 

Origami je jedinečná technika, která vás donutí se na chvíli zastavit a v klidu se věnovat příjemné činnosti. A to v dnešní uspěchané době oceníte jistě všichni.

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

*

WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera