Tipy aktuálně – PR články

Magazín novinek, tipů a článků

Tipy aktuálně – PR články - Magazín novinek, tipů  a článků

Závěti a dědictví – Nové zákony a pravidla – část druhá

Nový občanský zákoník (NOZ) přináší možnost, kdy budoucí zůstavitel bude moci stanovit podmínky, za kterých může dědic majetek dostat. Podmínky budou mít jasná pravidla. Lze například: „Peníze dostaneš, až dostuduješ vysokou školu.“ nebo „Náš byt v Praze dostaneš, jen když ho opravíš.“

Nelze stanovit podmínky, které jsou v rozporu se zákony, velmi tvrdě zasahují do života pozůstalého či jej mají zesměšnit. Například: „A se oženíš.“ nebo „Až zapálíš auto tomu otravnému sousedovi.“ či „Proběhni se nahatý po náměstí.“

Zůstavitel může uvést osobu – vykonavatele, který dohlédne, aby dědic naplnil podmínek pro právo na dědictví. Vykonavatel může být osoba blízká, člen rodiny, notář, advokát či osoba, které je požadavek ku prospěchu. Například, pokud je požadavek „Pomoz s opravou kostela.“ tak vykonavatelem může být správce kostela.

Nově bude také možné stanovit náhradníka dědění. Náhradník (sekundární dědic) majetku nabude, pokud primární dědic majetek získat nemůže (zemřel, dědictví odmítl). Pokud majetek nemůže získat ani primární, ani sekundární dědic, tak závěť propadá a dojde k dědictví podle zákona.

S NOZ lze označit tzv. odkaz, kde je možné dědici nařídit, aby konkrétní část z dědictví přenechal někomu jinému. Může se jednat o zcela individuální předmět i o kategorii. Například Martin odkáže svůj nový byt i s vybavením své dceři Elišce. Martin však ví, že jeho kamarádovi Jakubovi se líbí jeho sbírka plastikových letadel a kamarádovi  Petrovi se velmi líbí Martinovo domácí kino. Martin tak může stanovit, aby tyto položky byly z bytu vyňaty a aby je tak dostali Petr s Jakubem.

Osoba, která dědí odkaz, nedědí dluhy s ním spojené. Aby se však zabránilo tomu, aby Petr s Jakubem z dostali jako odkaz všechno vybavení bytu a ten se teď pro Elišku stane přítěžím, protože nevybavený nedosahuje finanční hodnoty dluhu, který je s ním spjat, tak z dědictví nemůže být vyňat takový odkaz, který sníží hodnotu dědictví pod 125% hodnoty dluhu.

Odkazem může být i pohledávka. Například Tereza je majitelem a pronajímatelem bytu. Tomáš jí dluží peníze za pronájem bytu. Tereza chce, aby byty dostala církev (viz. další odstavec), ale zároveň si přeje, aby nárok na Tomášovy dluhy měl její syn. A toho může dosáhnout pomocí odkazu.

Od roku 2014 bude také možné v závěti stanovit skupinu lidí, a to i nespecifickou, jako například chudí lidé, církev, restaurace u Cvočka, bowlingový tým „Žraloci“ apod. V takovém případě dostane děděný majetek obec, v níž měl zůstavitel poslední bydliště a ta bude povinna jej podle přání zůstavitele řádně rozdělit.

Pokud by však měl být majetek odkázán zařízení či pracovníkovi zařízení, kde je zůstavitel odkázán na pomoc cizím lidem, jako například v nemocnici či v domově důchodců, tak u sepisování takové závěti musí být přítomen notář. Tímto se chce zamezit ovlivňování zůstavitele.

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

*

WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera