Tipy aktuálně – PR články

Magazín novinek, tipů a článků

Tipy aktuálně – PR články - Magazín novinek, tipů  a článků

Závěti a dědictví – Nové zákony a pravidla – část první

K 1.1 2014 začne platit nový občanský zákoník (NOZ), který mimo jiné přináší zásadní změny v dědickém právu. Přinese řadu možností, které aktuální znění zákonů neumožňují, dává více flexibility a svobody. Celkově se od NOZ očekává revoluce a byla by škoda se nových možností nevšimnout a nevyužít je. Vezměte kontrolu nad svým majetkem, Vašimi nemovitostmi i movitostmi.

Základní koncepce dědického práva přetrvává: Dědictví má přednost před závětí. Pokud závěť neexistuje, je aplikováno dědictví. Rozdíl mezi závětí (též poslední vůle či testament) a dědictvím je takový, že v závěti si budoucí zůstavitel (osoba po smrti) sám zvolí zástupce (toho, kdo získá jeho majetek), kdežto v případě dědictví o zástupci rozhodnou práva a autority.

Závěť lze napsat třemi způsoby:

  • Holograficky: Vlastní rukou, není třeba svědků
  • Alograficky: Na počítači či stroji, je potřeba dvou svědků, kteří nemusejí znát její obsah
  • Notářský zápis: Může být rukou i na stroji, závěť potvrdí a orazítkuje notář. Taková závěť je uložena v Centrální evidenci závětí, čím se předejde například jejímu zničení.

Od 1.1.2014 bude existovat ještě třetí způsob, jak zajistit, aby vaše nemovitosti nespadly do nesprávných rukou: Závěť s úlevami. Tato forma závěti je určena pro nestandardní situace- pro lidi, kteří se ocitnou v bezprostředním ohrožení života, třeba po autonehodě, při požáru apod. V takovém případě může být závěť ústní, musí i ni však být přítomni tři svědkové, či dva svědkové a starosta města, kde se krizová situace odehrává.

Podle aktuálních podmínek platí, že i kdy sepíšete závěť, tak Váš potomek musí dostat minimálně polovinu majetku. Toho se dá dosáhnout vydědění potomka, což ovšem není snadný proces. Podle pravidel NOZ bude mít nezletilí potomek nárok na 75% majetku, nezletilý jen 25%. Pokud v závěti dle NOZ na svého potomka nezapomenete, závěť nebude automaticky stornována, narozdíl od současných pravidel.

Budoucí zůstavitelé se také bude moci svého dědického práva písemně zříci, což nyní nelze. Příklad: Pavel má dvě děti, Michala a Evu. Michalovi v závěti odkáže svůj rodinný dům. Michal si přeje, že když on dostala dům, tak aby Eva dostala hotovost. Michal se tak hotovosti může preventivně zříci.

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

*

WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera