Tipy aktuálně – PR články

Magazín novinek, tipů a článků

Tipy aktuálně – PR články - Magazín novinek, tipů  a článků

Jak v roce 2014 ušetřit na energiích?

Od nového roku máte šanci ušetřit stovky i tisíce ročně na elektřině a plynu. Někteří dodavatelé chystají rapidní snížení cen a jiní zase zdražení. Buďte proto v obraze a vypočítejte si, kolik byste platili u jiných dodavatelů. Při změně obchodních podmínek a při zdražení vašeho dodavatele máte právo na zvýhodněné odstoupení od smlouvy.

Co očekávat od elektřiny?

Ceny energií

Ceny energií

Od ledna budete opravdu příjemně překvapeni. Pokud na začátku roku porovnáte nový ceník a ceník elektřiny 2013, zjistíte, že všichni zlevňují. Analytici hovoří o průměrném zlevnění o 10, 9 procenta. Zdůrazňuji „průměrném zlevnění“. Takže raději nečekejte zázraky.

Ale co si budeme povídat, každá změna k lepšímu nás může příjemně potěšit. Konkrétní cena se odvíjí od vašeho spotřebního tarifu a v první řadě od dodavatele, který vám elektřinu zprostředkovává.

Jelikož ale všichni budou zlevňovat, nemůžete využít možnosti rychlé výpovědi smlouvy a přechodu k jinému dodavateli. Vše může proběhnout jen ve standardních lhůtách.

Kolik zaplatíte za plyn?

Ceny plynu

Ceny plynu

S plynem už situace bohužel tak veselá nebude. Ačkoli statistiky hovoří o průměrném zlevnění 5,9 procenta, nečekejte, že zlevní plošně všechny společnosti a všechny tarify.

Může se vám klidně stát, že na ceník plynu 2013 budete ještě rádi vzpomínat. Někteří dodavatelé (ČEZ, Vemex Energy, Bohemia Energy, …) plánují zdražení.

Jak z toho ven?

Srovnání cen energií

Srovná cen energií

Pokud vám dodavatel oznámil změnu obchodních podmínek nebo plánované zdražení pro následující rok, máte ze zákona právo do určité lhůty rychle odstoupit od smlouvy a přejít k jinému dodavateli.

Lhůta se odvíjí od způsobu, kterým vám bylo oznámení doručeno. Pokud vám dodavatel napsal individuální adresný dopis, email nebo SMS zprávu, ve kterém vám oznamuje změnu od 1. ledna 2014, měl tak učinit do 2. prosince a vy máte čas odstoupit pouze do 20. prosince.

Pokud se tomu tak nestalo, sledujte srovnání cen plynu sami a využijte práva zvýhodněně odstoupit od smlouvy až do posledního března.

 

Rubrika: Ekonomika

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

*

WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera