Tipy aktuálně – PR články

Magazín novinek, tipů a článků

Tipy aktuálně – PR články - Magazín novinek, tipů  a článků

Úspora energie – moderní technologie, která ovlivní cenu plynu

levný plyn?

levný plyn?

V současné době se stále zdražují energie a každý z nás se snaží co nejvíce ušetřit. A protože nejvíce energie spotřebujeme na vytápění domu, přinášíme vám několik typů, jak zlevnit plynové vytápění domu, bytu, udržet cenu plynu na uzdě a přitom netrpět zimou.

Základem je levný plyn od dobrého dodavatele a samozřejmě kvalitní kotel, který bude pravidelně kontrolovat atestovaný servisní technik. Při správném nastavení kotle je možné ušetřit až 2000,- za rok. Snížením teploty o pouhý jeden stupeň lze snížit náklady o 5% až 10% – doporučená teplota v obytných místnostech se pohybuje mezi 20°C a 22°C. Dále je potřeba dodržovat všechny známé zásady – správné rozestavění nábytku, zateplení domu, dobře izolovaná okna. Ale samozřejmě se vždy vyplatí sledovat novinky v topné technice a nešetřit na jejich instalaci, díky které nakonec ušetříme.

Mechanický prostorový termostat

Jedná se o nejjednodušší regulaci topení, kdy se požadovaná teplota nastavuje pouze pomocí kolečka. Čidlo potom sleduje aktuální teplotu a v případě, že je nižší než chceme, sepne připojený kotel. Mezi oblíbené modely patří například termostat Honeywell T4360A1009, který se používá jako protiúrazová ochrana budov, vnitřního vybavení a venkovního potrubí. Jeho cena se pohybuje kolem 550,- Kč.

Digitální prostorový termostat

Digitální termostat je důležitým doplňkem každého plynového kotle. Jeho použití umožní snížení výdajů za energie při zachování optimálního tepla v domácnosti. Porovnává požadovanou a aktuální teplotu a umožňuje nastavení požadované teploty pro jednotlivé části dne i týdne. Pokud čidlo zaznamená, že naměřená teplota je nižší než teplota požadovaná, sepne se výstupní relé a zapne se připojené zařízení – kotel. Termostat je třeba umístit minimálně 1,5 m od podlahy. Tyto termostaty se již běžně instalují při výstavbě nových bytů. Jedná se o klasiku, která zajistí optimální teploty každé moderní domácnosti.

Novinkou je digitální prostorový termostat PT 22, který zaujme podsvíceným displejem
možností měnit požadovanou teplotu pouhým otočením kolečkem. Významným přínosem je i možnost nastavení týdenního programu se šesti teplotními změnami za den. Jeho cena se pohybuje okolo 1200,-Kč.

Naprostou novinkou jsou i digitální termostatické hlavice, které se jednoduše montují na topná tělesa a umožňují automatickou regulaci topného systému. Vybrat si můžete např. digitální hlavici HD20 od firmy Elektrobock, na které lze nastavit na každý den jiný program a až 3 teplotní úrovně. Pořídit ji lze za 1000,-Kč.

Velkým přínosem při snaze ušetřit za energie je i topení na dálkové ovládání. V nabídce je například set GSM Exeo, která se dodává spolu s bezdrátovým programovatelným termostatem. Díky dálkovému ovládání lze topení zapnout a upravovat pomocí zprávy SMS. Přes mobilní telefon je vlastně možné ovládat všechny funkce, které umožňuje termostat. Oceníte ho zejména na chalupách, ale i doma, pokud se stává, že se domů vracíte nepravidelně a není vám příjemné vracet se do vymrzlého domu. Tento systém vás také informuje o poruchách na vašem kotli a vy máte možnost zajistit jeho opravu ještě dříve, než budete mít doma naprostou zimu. Cena tohoto setu je 6351,-Kč.
Doufáme, že vám naše rady pomohou ušetřit finance, které budete moci investovat za věci a zážitky, které vám udělají radost.

Rubrika: Bydlení

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

*

WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera