Tipy aktuálně – PR články

Magazín novinek, tipů a článků

Tipy aktuálně – PR články - Magazín novinek, tipů  a článků

Ruční výroba šperků – super zábava i krásný užitek

drátované-šperky-III.Každá žena má ráda šperky a je jasné, že čím je šperk originálnější, tím více lidí zaujme. A proto, abychom se mohli pochlubit opravdu netradičními kousky, se můžeme pustit do vlastní výroby šperků. Dnes existuje mnoho metod i materiálů, ze kterých můžete šperky tvořit. My vás seznámíme s těmi základními, pomocí kterých práci zvládnou všichni. Postačí se vybavit trpělivostí a věřit vlastní fantazii.

Jednoduché tvoření s FIMO
Velmi efektní šperky můžete vytvořit pomocí FIMO hmoty. Jedná se o materiál, který změkne hnětením (podobně jako modurit) a je možné z něho dále modelovat téměř jakýkoli tvar. Toto kreativní tvoření je vhodné jak pro dospělé tak i pro děti. K práci potřebujete váleček, nůž, nůžky či jiné modelovací nářadí, které pořídíte v eshopech s výtvarnými potřebami za 89,- Kč. Modelovací hmota FIMO se vyrábí v mnoha odstínech, které lze vzájemně kombinovat a vytvářet tak odstíny přesně podle vašeho přání. Hotové šperky lze i dozdobit korálky, kovovými ozdobami či například metalickými prášky apod. Vytvořené šperky se zapékají v troubě na 110°C což zaručí jejich ztvrdnutí a pevnost. Pro výsledný efekt se ještě přetřou bezbarvým lakem.
Tvary z FIMO hmoty je možné zavěsit na náušnicové háčky, navléknout na vlasec a doplnit ozdobným zapínáním nebo upevnit na brožový můstek a vytvořit tak šperk, po kterém toužíte. Pro začátek vám doporučujeme koupi šperkové sady, jejíž součástí je FIMO hmota, modelovací nářadí, provázek, zapínání a přesný postup. Pořídíte ji již za 300,-Kč. Inspiraci i možnost koupě hotových šperků se nabízí například na portálech mimibazar, fler či v jiných bazarech, kde již vystavují své výrobky, ti kdož okusili práci s bezvadnou modelovací hmotou.

Korálkování – zábava pro každého
korálkyMezi nejčastější metody ke tvoření šperků patří práce s korálky. Ty se vyrábějí v mnoha variantách, mezi kterými si vybere snad každý – keramické, dřevěné, rokajové, kovové, stříbrné. Pomocí bižuterních komponentů, které pořídíte v obchodech s výtvarnými potřebami a budete tak moci vyrobit šperk, na jaký si vzpomenete. Než začnete vyrábět, je třeba nakoupit základní vybavení a bižuterní doplňky, bez kterých se neobejdete – náušnicové háčky, zapínání (karabiny nebo ozdobné), brožové můstky, poutka na mobil… Abyste mohli vytvářet závěsné náušnice nebo přívěsky, budete potřebovat i ketlovací jehly a nýty.
korálky1

Mezi jednu z nejoblíbenějších metod patří šití náramků a náhrdelníků z rokajových korálků (tradičních skleněných korálků) – podle vzorů můžete vytvořit originální a působivé šperky, které působí velmi slavnostně. Nebojte se a určitě i toto vyzkoušejte. Návody jak začít můžete čerpat jak na internetu, tak i v doporučené literatuře ve výtvarných potřebách.

Kreativní tvoření s dětmi
Pokud chcete opravdu jednoduchou metodu, jsou právě pro vás určeny šperky ze samotvrdnoucí hmoty. Tuto hmotu, která schne volně na vzduchu, můžete koupit za 98,-Kč za 1 kilogram. Z hmoty vyválejte placku a vykrojte tvar, který po dozdobení nalepíte do kovového lůžka (ať už náušnicového nebo přívěskového). Tento tvar můžete následně nabarvit nebo ozdobit technikou decoupage a nakonec nalakovat bezbarvým lakem. Výroba takových šperků bude rychlá, ale to nic neubere na jejich kráse.
A pokud se chcete věnovat práci i s dětmi, můžete zhotovit náramky a náhrdelníky i z papírových korálků. K tomu Vám budou stačit noviny nebo časopisy, ze kterých nastříháte proužky (přibližně 1,5cm široké), ty potom natočíte na špejli a konec papíru přilepíte. Vzniknou vám tak korálky, které potom můžete natřít, nebo nechat tak, jak jsou. Nakonec je opět vhodné je nastříkat bezbarvým lakem – déle vám vydrží. A teď už stačí korálky navléct na provázek nebo vlasec, připevnit zapínání a máte netradiční dárek, který jistě potěší každou babičku. Přejeme vám, aby vám práce dělala radost a dala vzniknout šperkům, které vám budou slušet a budou dělat radost po dlouhá léta.

Rubrika: volný čas
Štítek: špěrky

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

*

WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera