Tipy aktuálně – PR články

Magazín novinek, tipů a článků

Tipy aktuálně – PR články - Magazín novinek, tipů  a článků

Plánujete si pronajmout byt v Praze?

Pronájem bytu je záležitost, kterou je potřeba opravdu dobře promyslet. Jste si jistí, že pronájem finančně zvládnete? Potom se můžete po nějakém začít poohlížet. Jestliže se jedná o vaše první samostatné bydlení, měli byste také vědět, jaká práva máte.

Kdy se můžete nastěhovat?

Moderní interiér

Moderní interiér

Než podepíšete smlouvu na pronájem bytů Praha, zkontrolujte si, zda je určen datum nastěhování.

Jestliže není, požádejte majitele, aby ho doplnil.

Pokud vám něco pronajímatel slíbí ústně, nic to neznamená.

Obecně se ovšem můžete nastěhovat v první den, od kdy platí nájemní smlouva. Brání vám majitel? Potom porušuje své povinnosti.

Zkontrolujte byt včetně měřičů

Není to sice vaše ani pronajímatelova povinnosti, ale sepište seznam spotřebičů a nábytků, které se v bytě nachází včetně stavu. Listinu se nechte od majitele podepsat.

Až budete byt opouštět, budete mít v ruce důkaz o tom, že nemovitost opouštíte ve stejném stavu. Tedy, že jste si nic neodnesl nebo nepoškodil.

Stejný postup volte i u měřičů vody, plynu a elektřiny. Při převzetí bytu si opište stavy měřičů. Dokument si nechte podepsat od majitele a klidně ještě od další nezávislé osoby.

Tento postup vám doporučí i realitní makléři. Vyhnete se tím totiž problémům s placením nedoplatků za energie při ukončení nájmu.

Kdy může přijít výpověď?

Vlastník nemovitosti může ukončit nájem v tříměsíční výpovědní době. Tato lhůta platí, ať se jedná o byty Praha nebo domy Teplice. Jedná se o případ, kdy dojde k hrubému porušení povinností nájemce.

Pronajímatel má dokonce právo nájem ukončit okamžitě, ale to pouze v případech, že půjde o zvlášť závažné porušení povinností (neplacení nájemného po dobu 3 měsíců, poškozování bytu atd.).

Nemáte uzavřenou nájemní smlouvu? Ani bez smlouvy vás nemůže majitel bytu jen tak vyhodit. Jestliže jste bydleli v bytě po dobu tří let v dobré víře, je to stejné, jako kdybyste smlouvu měli. Takže i tu platí tříměsíční výpovědní lhůta.

Rubrika: Bydlení

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

*

WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera